Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Νέα μέθοδος ανάπτυξης οστών


Νέα μέθοδος ανάπτυξης οστών




Φρέσκα, καθαρά βλαστικά κύτταρα από λιπώδη ιστό μπορούν να αναπτύξουν οστά πιο γρήγορα και καλύτερα από τις υπάρχουσες μεθόδους και δυνητικά να καταργήσουν την ανάγκη για οδυνηρά οστικά μοσχεύματα, αναφέρουν ερευνητές.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος ‘Αντζελες, απομόνωσαν και καθάρισαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα (hPSCs) που ελήφθησαν από λιπώδη ιστό και ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα δρούσαν καλύτερα από άλλα στη δημιουργία οστού.
Οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν επίσης ότι ο αυξητικός παράγοντας NELL-1 ενισχύει τη δημιουργία οστού που αναπτύχθηκε από hPSCs.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Stem Cells Translational Medicine’. Αν και η έρευνα έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα στα ζώα, τα αποτελέσματα στους ανθρώπους συχνά είναι διαφορετικά.
Η Dr. Chia Soo, του UCLA Plastic and Reconstructive Surgery, δήλωσε ότι άνθρωποι έχουν δείξει ότι κύτταρα που έχουν καλλιεργηθεί θα μπορούσαν να αναπτύξουν οστό, αλλά τα συγκεκριμένα είναι φρέσκος κυτταρικός πληθυσμός και δεν χρειάστηκε να περάσουν από τη διαδικασία καλλιέργειες που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.
Πρόσθεσε ότι το καλύτερο μόσχευμα οστού είναι του ίδιου του ασθενούς αλλά είναι σε περιορισμένη προσφορά και ορισμένες φορές όχι καλό σε ποιότητα. Με τη νέα έρευνα έχουμε πιο γρήγορο και καλύτερο τρόπο δημιουργίας οστού που θα μπορούσε να έχει κλινική εφαρμογή.
Αν νέα έρευνα επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της μεθόδου θα είναι ενδεχομένως πιθανό να χρησιμοποιηθούν τα κύτταρα ενός ασθενούς για να αναπτυχθούν οστά στην επιθυμητή πλευρά του οργανισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου